sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Anne Frank - Nuoren tytön päiväkirja

Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja on ilmestynyt ensimmäisenä suomenkielisenä painoksena vuonna 1955. Hollanninkielinen alkuteos Het achterhuis ilmestyi Alankomaissa vuonna 1946. Kirjan on suomentanut Eila Pennanen. Tunnettu teos on Anne Frankin kirjoittama päiväkirja, joka kertoo Annen ja hänen juutalaisperheen elämästä maanpaon keskeltä.

Sota alkaa. Anne Frankin ja hänen perheensä elämä hankaloituu ja muuttuu huomattavasti sen seurauksena. Normaalista elämästä tulee lähes mahdotonta ja juutalaisten oikeudet katoavat lähes kokonaan. Tämän seurauksena Anne Frank perheensä kanssa joutuu lähtemään maapakoon ja piiloutumaan keskelle suurta kaupunkia taloon, jota kutsutaan "salaiseksi siiveksi".  Maanpako kestää kaksi vuotta ja Anne kirjoittaa päivistään sen ajalta. Vaikka kirja käsitteleekin vaikeita ja surullisia asioita on se silti upea kasvutarina tytöstä, jonka elämä kuitenkin päättyy keskitysleiriin aivan liian aikaisin.

Mielestäni kirja oli mielenkiintoinen, koska se oli päiväkirja ja kertoi nuoren tytön näkökulmasta asioita. Tilanteet kuvattiin tarkasti ja tapahtumista sai hyvin realistisen kuvan. Oli mielenkiintoista lukea minkälaista elämä on ollut, kun joutuu elämään piilossa eikä tiedä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Löysin uusisuomi.fi nettisivuilta artikkelin, jossa kerrottiin että kirjan sensuuriin on vaikuttanut se että kirja keskittyy liikaa juutalaisvainoihin.  Artikkelissa kerrotaan myös, että kirja on hyvin dramaattinen ja päiväkirja on kirjoitettu hyvin tunteisiin vetoavalla tavalla ja on siksi vaikuttanut sensuuriin.

1 kommentti:

  1. Kirjan kieltoihin eri puolilla maailmaa on monia syitä. Monet, jotka haluavat kiistää koko juutalaisten kansanmurhan, ovat halunneet kieltää myös tuon kirjan. Lukaisepa seuraava artikkeli, niin tajuat, miksi kirjan voima on niin valtava:

    http://world.edu/banned-book-awareness-diary-young-girl-anne-frank/

    Toki myös sensuroimattoman version seksuaalisuuteen liittyvät kuvaukset ovat moralistisessa Amerikassa herättäneet pahennusta:

    http://www.huffingtonpost.com/2010/01/29/anne-frank-uncensored-dia_n_442093.html

    Lisäksi jo poliittisetkin syyt vaikuttavat: Libanonissa kirja on tuomittu sionistisena:

    http://www.fighthatred.com/recent-events/academic-hate/439-anne-franks-diary-banned-from-lebanese-school

    Huomaa, että kaikki kiellot eivät suinkaan ole viime vuosisadalta, vaan aivan tältä vuosikymmeneltäkin.


    VastaaPoista